Per ElVallenc.cat | 15/12/2017

Què et porta a endinsar-te en el món geganter?
Des de molt petit m’ha entusiasmat aquest món. Sempre arrossegava els meus pares amunt i avall per totes les trobades geganteres que se celebraven.

Sempre hi has estat implicat.
La veritat és que sí. Formo part de diferents entitats culturals, tant a Valls com fora de la ciutat. A part de construir figures, també les faig ballar i toco la gralla en diverses ocasions.

És una passió que es porta a la sang?
Com tota afició. Crec que cada persona viu per a alguna cosa. Jo visc per al món de les festes populars i la cultura de Catalunya. De fet, el meu somni era crear una colla gegantera, i això s’ha complert i aquest any hem celebrat el desè aniversari de “La Pessigolla”.

Com vas consolidar el teu projecte de taller de creació artística i restauració?
Sempre m’ha agradat construir els meus propis gegants i bèsties. Així, a casa o a la masia, sempre estava confeccionant figures amb caixes de cartró i roba. Les meves primeres creacions eren molt senzilles, però a la vegada molt emotives perquè en la construcció ens hi bolcàvem tota la família i amics. Ja de més gran vaig estudiar disseny gràfic, i ara fa un parell d’anys vaig començar a estudiar a l’Escola d’Arts Plàstiques i Disseny “La Llotja” de Barcelona. Ara ja tinc el títol d’escultor, després de cloure els estudis el passat mes de juny.

La veritat és que sempre he estat construint, tant per a mi com per a altres. Amb el pas del temps i molta pràctica he anat millorant la meva tècnica.

Quins són els tipus de figures que construeixes?
Bé, el cert és que una mica de tot. En realitat, qualsevol idea que es tingui al cap pot acabar materialitzant-se.

He fet des de titelles fins a capgrossos, gegants, bestiari, escenografia, màscares, escultures…
Val a dir que, a més de construir, també restauro i reparo les figures.

Amb quin material treballes?
Bàsicament amb fibra de vidre i cartó pedra. També he treballat altres materials com la fusta, el ferro forjat, la fosa del bronze, la pedra, el làtex, el guix…, i fins i tot amb resines.

Tothom qui vulgui et pot encarregar una peça?
Construeixo per a tothom qui m’ho demana. Tant per a colles geganteres o de bestiari com per a famílies particulars que en volen tenir.

Quines figures has construït?
He fet diverses peces, des de gegants fins a dracs. Per exemple, els dos dracs de la meva colla, “La Pessigolla”, també el Basilisc, l’Home dels Nassos, que va ser una de les primeres peces, o els nous gegants de l’entitat, que els he confeccionat juntament amb altres artistes.

També he construït gegants i capgrossos per a particulars, escenografies de teatre, he restaurat gegants de diferents pobles, bestiari de les escoles vallenques…

Explica’ns el procés de construcció d’un gegant.
Una explicació resumida seria: primer de tot, documentar-nos i buscar informació; una vegada realitzada una mica de recerca, passarem a fer els esbossos i la maqueta de la nostra figura. Quan la maqueta és la correcta i la figura està definida i acceptada pels qui en seran els propietaris, es modela amb fang tota la peça, després se’n fa el motlle de guix, podríem dir-ne els negatius de la figura. Un cop oberts els motlles, els omplim amb el material que reproduirà la figura, ja sigui cartró, fibra de vidre o d’altres, s’uneixen les peces, es treuen del motlle, es poleixen, es pinten i ja per acabar és el moment de confeccionar la resta de complements com són el cavallet, la roba, les corones…

On es poden veure mostres de la teva tasca?
Qui vulgui conèixer el meu taller pot venir aquest dissabte, 16 de desembre, al Mercat d’Art Jove de Valls. Seré allà durant tot el dia exposant les meves creacions. Allà us podreu informar de tot el que fem i contractar la construcció del gegant dels vostres somnis. A més, tindrem a la venda una sèrie de capgrossos molt divertits, així com titelles que hem confeccionat perquè el tió els hi regali als més petits i així tinguin un Nadal d’allò més especial!

Quin futur t’espera?
És molt difícil contestar a aquesta pregunta. Tot just començo ara i el més important en aquests moments és donar-me a conèixer a la ciutat i arreu del territori, impulsar la meva tasca i mostrar a la gent totes les meves creacions per guanyar-me un lloc en el món de la construcció de gegants, bèsties i figures. Però espero que sigui molt profitós el futur del meu taller. Tot i acabar d’iniciar el projecte, ja anem desbordats de feina, en especial en les dates en què ens trobem. I és que una figura és un gran regal de Nadal. De cara al gener també tenim diversos encàrrecs.

Viu un bon moment la cultura catalana?
La cultura de Catalunya és molt potent, cada vegada agafa més força i les arrels són més profundes. Pel que fa al món geganter, hi ha moltes figures a tot el territori. Ara hi ha més feina a restaurar que no pas a construir.

Per conservar-la, és molt important fer-ne partícips els més petits. A moltes poblacions ja s’està creant el seguici infantil, per involucrar-hi els nens i nenes, que coneguin la cultura i la visquin amb passió.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: